Страница 1 от 1

Правене на вино?

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 26, 2008 11:09 am
от zelen4uka
Преди два дена купих 140кг каберне+мерло и го смачках. Купих го от борсата в Дружба където беше по 65ст. киграм. Захарноста му е 25% а температурата на смляното е 19С. Външната температура на помещението е 17С. Два дни чакам но признаци за дрожди не се вижда.
Трябва ли да го загрея или нещо да направя за да почне ферментацията? Какво се прави след като се смачка? Бидона трябва ли да е отворен?
:oops:

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 26, 2008 5:27 pm
от simeonov_74
Не му се притеснявай ще тръгне,а капака само го сложи отгоре.

МнениеПубликувано на: Чет Окт 02, 2008 3:06 pm
от patafil
При мен е същото положение,но вече се притеснявам защото минаха 6 дни.Май захарността е много голяма.Направо "загиваме прави"

Нямам виненки над виното

МнениеПубликувано на: Вто Окт 07, 2008 6:00 pm
от zelen4uka
Колега след като затоплих ширата до 25% на другия ден започна да кипи и до днешен ден си кипи добре. Друго си спомних когато бърках виното на баща ми е че имаше много виненки. При мен няма нито една виненка и това много ме притеснява. Виното вече горчи и захарноста му е под 10. Какво се прави после незнам.