от nikolay » Вто Окт 02, 2007 7:17 am
отела и другите "директни" сортове (в някои райони ги наричат алжирка и т.н.) се считат за канцерогенни (не е категорично доказано) поради наличието на дигликозиди в тях, поради което са и забранени за производството на вино. Дигликозидите обаче са нелетливи т.е. при дестилация те нямя да преминат в ракията така че от гледна точка на това ракията, направена от такъв сорт не е опасна за здравето. Тези сортове обаче имат и един друг недостатък - така наречения "лисичи тон" т.е. животински аромат. понякога този аромат е силно плодов (на ягода например). Този аромат обаче лесно се трансформира при окисление и при дестилация и виното от такива сортове има в началото силно плодов, а в последствие и неприятен аромат, а ракиите от такива сортове - сапунен тон в аромата. дегустирал съм такива ракии и аз лично възприемам този тип мирис като отрицателен, но на някои хора им харесва. Така че ако ракията която правиш ти допада като аромат можеш да си я употребяваш спокойно, защото от гледна точка на канцерогенността е безвредна.
наздраве!